sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Elävän ravinnon falafel


Raakakeittiön falafelejä olen kaivannut pitkään ja nyt näin jouluna innostuin vaihteeksi kokkailemaan pidemmän kaavan mukaan.

Nämä raaka-falafelit ovat kyllä hyvä idea arkipöytäänkin, sillä nämä ovat helppoja ja nopeita tehdä eivätkä vaadi etukäteisvalmistelua. Kuka tahansa onnistuu tällä reseptillä ja nämä maistuvat lihansyöjillekin.

Falafel-siemenseos on hyvää sellaisenaankin ilman kuivausta ja se sopii hyvin esim. salaatinlehdistä tehdyn esim. endiivi-wrappien sisään tai salaatin lisukkeeksi. Tee halutessasi tupla-annos. 

25 keskikokoista Raaka falafel-pyörykkää 

Falafelit säilyvät n. 3-4 päivää ja niitä voi myös pakastaa


2,5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
2 tl kuminan siemeniä
8 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta, liotettuna 1-2 tuntia ja hienonnettuna
3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
2 tuoretta valkosipulinkynttä puristettuna
3 pientä punasipulia tai 1 iso hienonnettuna
ripaus cayennepippuria
ripaus mustapippurirouhetta
0,5 tl ruususuolaa
3 tl sitruunan mehua
3 rkl oliiviöljyä Kritsa tai IDIADA Kalamata tai muuta esim. avokado- tai camelinaöljyä


Valitse raaka-aineet luomuna, mikäli mahdollista. Kurpitsansiemenet ovat mielestäni luomuna tuoreamman oloisia ja aivan erimakuisia kuin tavalliset.


1. Laita aurinkokuivatut tomaatit likoamaan
2. Jos haluat siemenet todella hienoksi, sekoita ensin kuivat ainekset ja hienonna ne tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa
3. Hienonna tilli ja korianteri sekä sipulit
4. Jotta koneen moottori ei joudu kovalle rasitukselle, ota suurin osa siemenseoksesta pois kulhosta. Lisää seokseen oliiviöljy, sitruunmehu, yrtit, sipulit sekä tomaatit ja hienonna tehosekoittimessa kunnes seos on tasaista. Lisää vähitellen ensiksi sekoitettua kuivaa siemenseosta.
5. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja aseta ne kuivurin tasolle teflexin päälle. Jotta taso mahtuu kuivuriin, painele falafelit hieman matalammaksi.
6. Kuivata 105 F asteessa 6-8 tuntia. Mikäli sinulla ei ole kuivuria, voit tehdä pyörykät uunissa. Lämpö silloin 50 astetta C, mutta jätä luukku auki.

Falafelit sopivat salaatin lisukkeeksi ja lisäksi voit tehdä elävän ravinnon hummusta auringonkukansiemenistä tai macadamia-pähkinöistä.

Kurpitsansiemenillä on myös hyviä vaikutuksia. Se on mm. kaikkein emäksisöivin siemen. Tässä kurpitsansiemenen 13 vaikutusta terveyteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...